70% от тези между 12 и 15 г. имат опит с

...
70% от тези между 12 и 15 г. имат опит с
Коментари Харесай

Децата у нас най-рано в Европа пробват опиати. Първата доза - още на 13 години

70% от тези сред 12 и 15 година имат опит с алкохол или марихуана
300 000 българи публично са зависими, от тях се лекуват единствено 300

Нови опиати удрят мозъка повече от “традиционните ”, младите се пристрастяват за 2-3 седмици

Жените към този момент вземат амфетамини наедно с мъжете

България има сериозен проблем със зависимостите от опиати и алкохол измежду младото потомство. Данни за това изнесоха пред “24 часа ” двама специалисти по терапия на зависимости - Желяз Турлаков, оглавяващ неправителствения Център за рехабилитация и психотерапия на зависимости и хранителни разстройства, и психотерапевтът Симеон Парлапанов. И двамата са с опит в работата с наркозависими.

300 000 българи имат всекидневен или краткотраен опит с наркотични субстанции, регистрира отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за България. Това е 4,6% от цялото население.

Проблем е, че в последните години България оглавява европейската ранглиста за ранна приложимост на наркотични субстанции, едвам на 12-13-14 години, сочат данни на Европейския център за мониторинг на опиати и наркомании (EMCDDA). Непълнолетната група се изравнява процентно с тази на 18-30-годишните, които използват дрога.

Вече е изравнено и съотношението сред употребяващи амфетамини мъже и дами от 3:1 в интерес на мъжете, на 1:1, описаха Турлаков и Парлапанов.

Те са обиколили към 50 учебни заведения в над 15 града в страната и са провели анонимни анкети с хиляди подрастващи. Според данните 70% от децата сред 12 и 15 година към този момент имат опит с алкохол и марихуана. А 30% от тях са опитали и с в допълнение вещество, най-често амфетамин.

Голяма неволя съгласно специалистите са новите дроги, пробват ги от ден на ден малолетни. Веществата, които съдържат наред с “традиционните ”, не могат да се открият. Юношите се пристрастяват за към две-три седмици, а леталният излаз от използването им е доста по-чест, в сравнение с с “класиките ”.

Тъкмо появяването им изтрива границата сред изпробване с дрога и постоянна приложимост, споделя Желяз Турлаков.

Снабдяването е извънредно елементарно - посредством телеграм и фейсбук групи. Поръчката идва до час, споделят двамата.

“Миналата година да вземем за пример бе регистриран спад в използването на марихуана при младежите.

Обясниха го с използването на така наречен билка, наричана още чай, спайси и тъй наречените

Това са чайове, които се пръскат с метанол, с препарата “Райд ” за заличаване на инсекти и други субстанции, които даже реномирана лаборатория не може да улови какви са ”, изяснява Парлапанов.

Все повече младежи се пристрастяват и към вещество, известно като куш или К2. “Тунинговат ” го за повече екзотичност и с прахуляк от кости, взети от моргата. Идва от Сиера Леоне и Гвинея. Свива се на цигара и се пуши. Наркотикът затруднява дишането, човек може да изпадне в безсъзнание, има доста смъртни случаи.

Друг нов опиат, приближаващ от Конго, е Bombe - дрогата на обезверените. Кафеникавият прахуляк се прави от автомобилни катализатори, чиято вътрешност съдържа платина, родил и цинков оксид. Смърка се през носа като кокаина. Ефектът е сходен на коматозно положение.

Какво отличава новите дроги от “класическите ”? Преодоляват кръвната преграда в мозъка доста по-лесно и предизвикват увреждания в него. Вярно, хероинът е най-тежката дрога, само че за тялото, а не за мозъка, споделя Турлаков. “Билка ”, която съдържа кетамин, фентанил, трамадол, бензодиазепини, транквиланти и всевъзможни други субстанции, е най-малко

50 пъти по-силна дрога от хероина, кокаина и метамфетамина по степен на привързаност и по равнище на следствията върху невро-биохимичните процеси в мозъка. Стига до всяка точка в него и може да отключи психози, шизоафективно разстройство, делюзии, експанзия, всичко. “Отиваш на друга планета, това са хора, изгубили изцяло връзка с действителността. Нараняват близки - родители, братя, сестри, интимни другари, има и доста смъртни случаи ”, споделя Турлаков. Тези, които я използват, стават полизависими - за тях лекарствена алтернатива няма.

Надеждите са в лечебните общности и в психотерапията. Но самото прекъсване на дрогата води до доста по-тежки шизоафективни разстройства, предизвестява той.

Райският газ очевидно към този момент е всеобщо използван, елементарно се намира по павилиони и нощни заведения. Не е систематизиран като наркотично вещество, само че в Европа може да се открие единствено в аптеките, а не както у нас, безапелационен е Симеон Парлапанов.

“Пикът на доволството от божествен газ е 15-20 секунди. За да се реализира още веднъж, трябват още дози. В рамките на престой в дискотека да вземем за пример резултатът се реализира приблизително със 100-200 балона, като цената на един е 15 лева ”, показва психотерапевтът. Приемът на божествен газ по този метод стопира притока на О2. Вдишващите го могат да посинеят, да припаднат, да се ударят непоправимо.

Хората, които нашата система публично записва като употребяващи опиати, нормално са потърсилите помощ. Но в случай че в Съединени американски щати от 300 милиона наркозависими годишно се лекуват 3 милиона, т.е. 1%, у нас от 300 хиляди в допир с дрога се лекуват 300, т.е. 0,1%, споделя Парлапанов.

Сред българите, изявили предпочитание да се лекуват, най-вече са приемащите амфетамини, метамфетамини, “чай ”, фентанил. Често наркозависимостта се комбинира с хазартна и алкохолна. Тези хора страдат от тежки увреждания на нервната система, рядко могат да се обслужват сами, от което страдат околните им. Така че, в случай че умножим 300 хиляди наркозависими по междинния брой членове на фамилиите им, ще получите внушително число страдащи, обобщава Турлаков.

Специалистите не са оптимисти, че скоро може да се обърне. Но са уверени, че казусът може да бъде по-лесно овладян, в случай че страната сътвори фонд за зависимости.

За лекуване по клинична пътека психиатрите би трябвало да пишат диагнози, които не са за положението им

Наркозависимите са вън от здравната и обществената система, даже и да заплащат осигуровки. Безплатно лекуване за тях няма, би трябвало сами да се избавят. За да мине лекуването им по клинична пътека, психиатри доста постоянно пишат диагнози, които не са съответстващи на положението им. Често няма и места, където да бъдат настанени за лекуване, споделя Желяз Турлаков.

В развития свят не е по този начин, нужни са нови разпореждания, уверен е специалистът. “Защо 1% от акциза на тютюна и алкохола, очакван за лекуване на подвластни по закон и равняващ се на 50-60 млн. лева годишно, не се употребява за това? Беше препоръчано тези пари да бъдат извадени на ярко, с цел да обезпечат положителни предварителна защита и лекуване, само че не стана. А качествените стратегии за наркозависими се броят на пръстите на едната ръка. Държавата не застава зад нас ”, описа Турлаков.

“На терена работят и неподготвени хора, без обучение, употребяващи неразрешени в Европа практики. Трябва да сме признателни на общинските препоръки по наркотични субстанции, които, въпреки и с минимални бюджети, правят работа ”, добавя той.

Според зелените книги на Европарламента неправителственият бранш и държавните институции би трябвало да са равнопоставени по линия на надзор и използване на политики, уверен е Турлаков. “А другояче тъкмо половин час ми е необходим да закупим напълно налични артикули в комерсиалната мрежа. И като изгледате два клипа в ютюб, може да произведете несмущаемо 10 грама амфетамин ”, разказва специалистът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР